Doorgaan naar hoofdcontent

De vragenpot ken je misschien van Lang Leve De Liefde, maar het idee bestaat al langer: vul een pot met vragen en stel deze vragen om een leuk gesprek te voeren. Hier vind je de online versie. Een app en website met allerlei verschillende, willekeurige vragen om elkaar te stellen. Soms een persoonlijke vraag, soms een filosofische vraag, soms een leuke vraag, maar natuurlijk stellen we ook ja nee vragen.

Handleiding voor het maken van een vragenpot


In de (online) winkel is het aanbod van doosjes en potten met vragen enorm groot. Het nadeel is dan echter wel dat je lang moet wachten en niet nu meteen kunt beginnen. Maar geen probleem hoor: het is veel leuker, en minstens zo makkelijk, om zelf iets te maken. Op deze pagina vind je een uitleg hoe je snel een leuke vragenpot kunt maken, waar je goede vragen kunt stellen én hoe je het beste kunt doorvragen.


Handleiding hoe je zelf een pot of doosje met vragen kunt maken
Betere en leukere gesprekken door betere vragen


De vragenpot is vooral bekend van het programma Lang leve de liefde. In dit programma trekken de deelnemers soms uit een pot met vragen een vraag die ze dan aan elkaar kunnen stellen. Handig toch als je even niet meer weet wat je met elkaar kunt bespreken?

Waarschijnlijk zie je daarom ook in winkels een enorm aanbod van vragensetjes. Waarschijnlijk heb je ze wel eens zien liggen:

  • De doosjes van Vraag Maar
  • De potten met vragen van Kletspot (met allerlei varianten zoals voor een avondje gezelligheid, stout, extra pittige, lieveling of babbels)
  • De doosjes van Openhartig (ook in allerlei varianten)
  • De vragen van Gespreksstarter
  • Et cetera

Nu kun je hier geld aan besteden, maar net zo makkelijk en vaak minstens zo leuk is om zelf iets te maken. De ingrediënten heb je vaak al zelfs thuis liggen!

Daarom bij deze een stappenplan.

1. Kies iets waar je vraagkaartjes in kunt doen

Het makkelijkste is om een pot te pakken. Met name een weckpot is hiervoor geschikt, omdat deze vaak een leuk dekseltje heeft. Maar natuurlijk kunnen andere potten of doosjes ook. Of denk aan een grote pot waar groenten inzaten. Wat ik ook vaak zie: een grote vaas.

 

Zelf een vragenpot maken
Het begin

 

Nu is dit misschien nog wat saai.  Om het nog leuker te maken, zou je kunnen overwegen om iets op het potje te plakken. Op het labeltje zet je bijvoorbeeld welk soort vragen in de pot zitten. Of waarvoor de pot met vragen bedoeld is.

Een potje wordt daarnaast wat minder saai als je er een touwtje of bandje om doet.

 

2. Bedenk vragen

De tweede stap is natuurlijk om vragen te bedenken. Dan kan soms lastig zijn, maar dat is het niet hoor. Op de site van Vraagzin vind je namelijk al veel vragen. Ook vind je daar verschillende soorten categorieën vragen. Dus als je met vrienden in gesprek wil over een bepaald thema dan vind je hier vast goede vragen. 

Een klein overzicht van leuke en goede vragen:


Zijn alle vragen leuk of goed? Dat zal een beetje afhangen van wat je doel is. En met wie je in gesprek wilt. Soms kan het ook goed zijn om uit verschillende vragenlijsten de beste vragen te kiezen.

Wat je trouwens ook kunt doen, is nog niet de vragen vooraf zelf bedenken, maar deze samen met je vrienden, familie, partner of met wie je dan ook in gesprek gaat, te bedenken.

3. Opschrijven en in de pot stoppen

Natuurlijk is de volgende stap het opschrijven van de vragen en deze in de pot stoppen. Wat je trouwens ook kunt doen is de Tea Topics gaan sparen en deze in een potje doen. Het nadeel is wel dat je de vragen dan vaak al kunt zien. Zeker in een glazen potje. En dat de labeltje erg klein zijn.

Beter is de vragen op een geeltje bijvoorbeeld te schrijven en dan dubbel te vouwen.


Tot slot

De laatste stap is natuurlijk het stellen van vragen als het zover is. Maar nog wel een tip: stel niet alleen een vraag, maar ga ook doorvragen!!

Bijvoorbeeld:

  • Doorvragen op wat er precies gebeurde (de feiten)
  • Vragen naar wat iemand met een begrip bedoelt
  • Vragen naar een voorbeeld
  • Vragen naar de argumentatie / onderbouwing, naar waarom iemand iets zegt

 

Op Vraagzin vind je meer voorbeelden van hoe je het beste kunt doorvragen.

Veel plezier met je eigen pot met vragen! En een gezellige avond toegewenst!